Mi lehet a véleménye a csokifogyasztásról egy sportoktatónak? Ha hiszik, ha nem, én lelkiismeret-furdalás nélkül szoktam csokit enni, hiszen az egészséges életmód és a minőségi csokoládéfogyasztás nem zárják ki egymást. A vendégeimet sem tiltom el az effajta élvezetektől, sőt azon vagyok, hogy segítsem őket a megfelelő minőséget és mértéket megtalálni a csokifogyasztásban is.
Mi határozza meg a csoki minőségét?
Amint azt már említettem a csokinál, mint nagyon sok minden másnál is, a hangsúly a minőségen és a mértéken van. De vajon mi határozza meg egy csoki minőségét? Elsősorban az, hogy mennyi kakaót tartalmaz, hiszen a kakaó a csoki lelke. Ha valódi csokit szeretne vásárolni, javasolt a kakaótartalom százalékban megadott mértékével kezdeni a tájékozódást. Érdemes elkerülni azokat a termékeket, amelyek növényi zsírokat, ízfokozókat és egyéb aromákat tartalmaznak, hiszen ezek mind-mind a silány minőségre utalnak. Sok esetben növényi zsírokkal helyettesítik a drágább kakaóvajat, ám ne feledje: ezek a termékek a jogszabályok szerint sem nevezhetők csokoládénak!
Milyen pozitív tulajdonságokkal bír az igazi csoki?
El sem hinnék, hogy mennyi pozitív hatása van a minőségi csokoládénak! Kezdjük azzal, hogy flavonid tartalmánál fogva csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Serkenti az agyműködést, éppen ezért vizsgák előtt javasolt néhány kocka finom, valódi csokoládét elmajszolni, továbbá csökkenti a rossz koleszterinszintet is. Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de még a fogyásban is segíthet: A csokoládé ásványi anyagokban, nyomelemekben (pl. vas, szelén, kálium, cink, magnézium) gazdag, és rosttartalma sem elhanyagolható. A végére hagytam a sokak által alibiként használt tényt, hogy a csokoládéfogyasztással megnő a szervezetben a boldogsághormon (endorfin) szintje, ami igaz ugyan, de még nem ok a mértéktelen nassolásra! Az egészséges életmód követőjeként és sportoktatóként egyaránt mindenkit bíztatok a magas minőségű csokoládé mértékletes fogyasztására, amely jó hatással van a szervezetre, boldogabbá tesz minket és nem elhanyagolható, hogy ha néha engedhetünk az édes csábításnak, akkor könnyebben tartjuk be a diétánkat, és nem leszünk szó szerint kiéhezve egy kis finomságra.
Fordított pszichológiát alkalmazok 😉
Édesanyák számára bizonyára nem ismeretlen a jelenség, hogy amikor valamit tiltunk a gyerektől, ő csak annál jobban szeretné. Így gondolkodom én is a vendégeim csokoládéfogyasztásáról: nem teszem tiltólistára a csokoládét, sőt könnyen elérhetővé varázsolom számukra a legkiválóbb minőségű, ínycsiklandozó finomságot. Foki Izabellával, a számos díjat elnyerő ChocoCard csokoládéműhely tulajdonosával (aki egyébként rendszeres vendége a pilates óráimnak) összedolgozva egyedülálló Sziluett Csokibérletet vezetek be, amelyről a Sziluett Mozgásstúdió Facebook oldalán osztunk meg bővebb információkat.
Mindent összevetve úgy gondolom, hogy túl rövid az élet ahhoz, hogy megvonjuk magunktól a nassolás élményét, viszont már azzal is sokat tehetünk egészségünkért, ha jó minőségű, igazi csokoládéval csillapítjuk édesség iránti vágyunkat.
Mi határozza meg a csoki minőségét?
Amint azt már említettem a csokinál, mint nagyon sok minden másnál is, a hangsúly a minőségen és a mértéken van. De vajon mi határozza meg egy csoki minőségét? Elsősorban az, hogy mennyi kakaót tartalmaz, hiszen a kakaó a csoki lelke. Ha valódi csokit szeretne vásárolni, javasolt a kakaótartalom százalékban megadott mértékével kezdeni a tájékozódást. Érdemes elkerülni azokat a termékeket, amelyek növényi zsírokat, ízfokozókat és egyéb aromákat tartalmaznak, hiszen ezek mind-mind a silány minőségre utalnak. Sok esetben növényi zsírokkal helyettesítik a drágább kakaóvajat, ám ne feledje: ezek a termékek a jogszabályok szerint sem nevezhetők csokoládénak!
Milyen pozitív tulajdonságokkal bír az igazi csoki?
El sem hinnék, hogy mennyi pozitív hatása van a minőségi csokoládénak! Kezdjük azzal, hogy flavonid tartalmánál fogva csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Serkenti az agyműködést, éppen ezért vizsgák előtt javasolt néhány kocka finom, valódi csokoládét elmajszolni, továbbá csökkenti a rossz koleszterinszintet is. Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de még a fogyásban is segíthet: A csokoládé ásványi anyagokban, nyomelemekben (pl. vas, szelén, kálium, cink, magnézium) gazdag, és rosttartalma sem elhanyagolható. A végére hagytam a sokak által alibiként használt tényt, hogy a csokoládéfogyasztással megnő a szervezetben a boldogsághormon (endorfin) szintje, ami igaz ugyan, de még nem ok a mértéktelen nassolásra! Az egészséges életmód követőjeként és sportoktatóként egyaránt mindenkit bíztatok a magas minőségű csokoládé mértékletes fogyasztására, amely jó hatással van a szervezetre, boldogabbá tesz minket és nem elhanyagolható, hogy ha néha engedhetünk az édes csábításnak, akkor könnyebben tartjuk be a diétánkat, és nem leszünk szó szerint kiéhezve egy kis finomságra.
Fordított pszichológia
Édesanyák számára bizonyára nem ismeretlen a jelenség, hogy amikor valamit tiltunk a gyerektől, ő csak annál jobban szeretné. Így gondolkodom én is a vendégeim csokoládéfogyasztásáról: nem teszem tiltólistára a csokoládét, sőt könnyen elérhetővé varázsolom számukra a legkiválóbb minőségű, ínycsiklandozó finomságot.
Foki Izabellával, a számos díjat elnyerő ChocoCard csokoládéműhely tulajdonosával (aki egyébként rendszeres vendége a pilates óráimnak) összedolgozva egyedülálló Sziluett Csokibérletet vezetek be, amelyről a Sziluett Mozgásstúdió Facebook oldalán osztunk meg bővebb információkat.
Mindent összevetve úgy gondolom, hogy túl rövid az élet ahhoz, hogy megvonjuk magunktól a nassolás élményét, viszont már azzal is sokat tehetünk egészségünkért, ha jó minőségű, igazi csokoládéval csillapítjuk édesség iránti vágyunkat.